Friday, September 3, 2010

KURAM ATÖLYESİ - GÖRÜNÜRLÜK OTURUMLARI


Kuram Atölyesi, 2 Eylül-2 Ekim 2010 tarihleri arasında GalataPerform tarafından 6.cısı düzenlenecek olan ve bu yıl İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti etkinlikleri kapsamında da yer alan Görünürlük Projesi çerçevesinde, sorgulamalarının odağına bizzat “Görünürlük” kavramını koyuyor. Bu atölye çalışması, henüz 6 aylık bir oluşum olan Kuram Atölyesi’nin ikinci etkinliği olacak.

Çağımızda salt sanat, sanatçı, toplum ilişkisi sınırları içinde kalmayan, devlet organlarının da dahil olduğu kurumsal yapılar, müzeler, farklı sanat kurumları, ulusal ve uluslararası fonların da çok boyutlu ilişkiler ve bir çok argümanla içini doldurduğu (veya boşalttığı) bir kavram ve olgu Görünürlük. Günümüzün zihin kurgusunun belirleyici bir bileşeni.

Kuram Atölyesi, elbette yanıtlarla da ilgileniyor, ancak birlikte soru sorabilmeye, anlık düşünsel reflekse, yeni sorulara yol açan doğurgan sorulara karakteristik olarak özel bir önem atfediyor. Tüm bu sor(g)ulamalar çerçevesinde, Görünürlük daha ilk elde bizi bir çağrışım deniziyle karşı karşıya bırakacak denli güçlü bir güncellik, ‘şimdi’lik, derinlik ve zengin bir argümantasyon olanağının yanı sıra yüzeysellikle farklı açılardan yüzleşme olanağı sunuyor.

‘Küratöryel bir praksis olarak’, ‘sanatta ve hayatta bir iktidar argümanı olarak’, ‘sanatın sanatlığını ona lütfeden bir olgu olarak’, ‘sanatlaştırıcı’ ve ‘vareden’ bir unsur olarak Görünürlük, görünürlük ihtiyacının ve kavramın kökenleri de es geçilmeden Kuram Atölyesi’nin tartışmaya açacağı noktalardan bazıları.

Kuram Atölyesi, bu yıl içinde yer aldığı Görünürlük Projesi çerçevesinde, büyük ölçüde ve büyük ölçekli bir görünürlük projesi olarak yürütülen İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti etkinlikleri sırasında, bizzat sürecin içinden geçerken böyle bir tanıklığın, içinden geçilen zamana yönelik kuramsal düşünceyi tetikleyecek yaklaşımların son derece önemli olduğunu, güvenli tarafta yer alabilme adına, zamansal mesafenin açılmasını bekleme garanticiliğine sığınmamak gerektiğini düşünüyor. Görünürlük’ü kendine tema edinen Kuram Atölyesi, bu anlamda bizzat yaşanan, içinden geçilen zamana dönük bir kuramsallaştırma, kuramsal bakışı etkin olarak yaşama değen, dokunan, temas eden biçimde işlevselleştirme girişimidir. İçinden geçilen sürecin tanığı, sanığı ve maktulü olarak...

Atölye konuya ilgi duyan herkese açık. Ancak farklı açılardan konuyu ele alabilecek, açabilecek bazı çağrılı katılımcılar yer alacak. Her birinde, farklı ilk konuşmacıların bir çeşit yol açıcı işlevi üstleneceği oturumlarda, önümüzde beliren klavuz çizgiler ve oradan açılan çağrışım alanları üzerinde birlikte düşünme ve sorgulamaya dayalı bir süreç çerçevesinde atölye çalışmaları yürütülecek.

“Kuram Atölyesi -Görünürlük Oturumları”nın yürütücülüğünü Zeynep Sayın ve Ata Ünal yapıyorlar.

4, 15, 18, 19, 25, 26 Eylül ve 2 Ekim 2010 tarihlerinde, “Görünürlük Projesi 6” çerçevesinde düzenlenecek atölye çalışmasının saatleri; başvuruda bulunanlara doğrudan e-posta yoluyla ve Facebook’ta yer alan Kuram Atölyesi grubu ve etkinlik sayfaları üzerinden duyurulacak. Katılmak için kuramatolyesi@gmail.com adresine e-posta göndererek başvurabilirsiniz.

Görünürlük oturumlarının kısa özetleri, her hafta sonu oturumların hemen ardından, Kuram Atölyesi'nin http://kuramatolyesi.blogspot.com/ adresindeki bu blogda yer alacaktır.

Kuram Atölyesi Görünürlük Projesi kapsamındaki oturumlarının ürününü bir kitap olarak ortaya koymayı hedeflemektedir.

Kuram Atölyesi sadece kuram ağırlıklı çalışanlara ya da yaklaşanlara değil, tüm sanatçı, eleştirmen, düşünür, izleyici ya da bu bağlamda katkı sağlayabileceğini düşünen ya da katılmak isteyen herkese açıktır. Alışılagelmiş panel,sunum ve söyleşi formatının dışında, tüm katılımcıları aktif katkıda bulunmaya teşvik eden dinamik bir yöntem izleyecektir.

Katılımınızı ve katkılarınızı bekliyoruz.
Görüşmek dileğiyle...

Kuram Atölyesi

No comments:

Post a Comment