Saturday, March 20, 2010

kuram atölyesi - güncellenmiş program


Kuram Atölyesi –Performans Günleri 2010

Yürütücüler: Ayşe Draz, Özlem Hemiş, Ata Ünal

Gün 1

26.03.2010, Cuma, 16.00, Galataperform

Terminoloji Atölyesi

Performans sözcüğünden, etimolojisinden, gündelik dilde kullanımlarından, farklı bağlamlarda içerdiği anlamlardan ve Türkçe’deki karşılıklarından, (gösterim, gösteri, performans, vs.), farklı ilişkiler ve bakışlar altında gelişen varyasyonları ve türevlerinden (performative, vb) ve bunların kavramsal düzleme göndermelerinden açılan bir zeminde düşünsel etkinliğin tahrik edilmesi amaçlanmaktadır. Giderek, bir dilsel olgu olarak performansın ‘dile gelmesi’ ile bir edim ve bir sanat olarak performansın ‘vücut buluşu’ arasındaki ilişkiye dair, sorular, düşünceler, atölyenin yönelimine göre 2.gün için bir köprü oluşturma potansiyeline sahip olacaktır.

Gün 2

27.03.2010, Cumartesi, 16.00, Galataperform

“Performans” Atölyesi

Bu günün çalışmalarında Performans Günleri 2010 çatısı altında üretilecek düşünce ve işlerin de birer girdi olarak alınacağı bir atölyedir. “Performans” ile açtığı çağrısım ve etkinlik alanlarına, çevresinde kümelenen sorunsallara içinde bulundukları sanatsal, kültürel, tarihsel, sosyal, disiplinlerarası ilişkiler bağlamında, “şimdi ve burada(n)” bakan; bireysel ya da kollektif bir soru sorma, üretme, sorgulama süreci hedeflenmiştir. Performans sözcüğünün dildeki dinamiklerinden bedenselliğe geçiş, kuram ile performans arasındaki karşılıklı çift yönlü ilişki de düşünme, sorgulama alanları arasındadır.

Gün 3

28.03.2010, Pazar, 16.00, Galataperform

“Açık Alan” ya da “Performans versus Performans”

“Açık alan teknolojisi” olarak bilinen yöntemin bazı özelliklerinin uyarlanması yoluyla Performans Günleri 2010 süresince süzülen tüm sorunsalların kimsenin salt dinleyici olarak kalmadığı bir ortamın yaratılarak bu güne değin sorulmuş sorulara gelen yanıtların gövdeleştirilmesi ve geleceğe yönelik öngörülerin yeni soru işaretlerine çevrilmesi planlanmıştır. Yeni sorulara yol açan yanıtlar, yanıt bulan sorular, soru doğuran sorular...

No comments:

Post a Comment